Mudanya’nın Ekonomik Yapısı

Mudanya’da iş hacminin büyük bir çoğunluğunu ithalat işlemleri oluşturmaktadır. İthalat hem deniz, hem karayolu ile gelen sanayi mamullerinden, ihracat ise Bursa Organize Sanayi Bölgesi!nde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının ürettikleri mamullerden ve gemilerle yapilan maden cevheri ihracatindan meydana gelmektedir.

İlçemizde sanayi pek gelişmemiştir. Büyük sanayi kuruluşları olarak Yazaki ve Türk Prysmian fabrikaları ve yan sanayileri, küçük sanayi sitesi ve zeytinciler halinde (yenileme çalışmaları devam eden) çeşitli iş kollarında faaliyet gösteren 100 civarında işyeri, 300 civarında çalışan bulunmaktadır. Ayrıca ilçede büyüklü küçüklü zeytin işleme tesisleri mevcuttur.

Toplam 3 bin 255 mükellefin kayıtlı olduğu Mudanya’da mükelleflerin 500’ü Kurumlar, 2 bin 446’sı Gerçek Usul’de, 809’u ise Basit Usul’de vergilendirilmektedir. İlçede bulunan esnaf ve üreticilerin kurdukları; Esnaf Kefalet Kooperatifi, Marmarabirlik’e bağlı 150 Sayılı Zeytin Tarım Satış Kooperatifi, Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, Minibüsçüler Kooperatifi gibi kooperatiflerin yanında 100 civarında konut yapı kooperatifi bulunmaktadır.

İlçemizde tarımsal faaliyetlerin başında zeytincilik gelmektedir. Siyah incir yetiştiriciliği, bağcılık, sebze ve meyvecilik, ayçiçeği, soğan ve tahıl gibi diğer tarımsal faaliyetler az miktarda da olsa yapılmaktadır.

Yaz mevsiminin serin ve rüzgarlı geçmesi nedeniyle turizm sezonu pek uzun sürmemektedir. Dış turizmin yanında, özellikle başta Bursa olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelenlerin oluşturduğu günübirlik yerli turizm faaliyetleri yapılmaktadır. Bunun yanında kendi yazlık evlerinde kalan kişi sayısı da hayli fazladır. İlçe Merkezi ile birlikte Altıntaş, Kumyaka, Esence, Söğütpınar, Eğerce, Mesudiye ve Yalıçiftlik köylerinin sahilleri, turistik özelliklerinden dolayı yazlık evler ve barakalar şeklindeki binalarla her geçen gün dolmaktadır.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.